Panduan Kirim Lamaran Kerja Via Email

Adakah anda tahu cara memohon kerja melalui e-mel yang berkesan? Bagi fresh graduate yang masih memerlukan banyak pengalaman, urusan memohon pekerjaan sering memeningkan kepala.

Tidak perlu risau, mari belajar perlahan-lahan cara memohon kerja melalui e-mail yang baik dan betul.Pada era moden, e-mel sememangnya menjadi sistem yang paling biasa untuk menghantar permohonan kerja. Media sedemikian boleh menghantar fail anda dengan cepat, mudah dan murah.

 

 

Kebanyakan syarikat telah mula beralih kepada pengambilan dalam talian.Pemohon hanya perlu menghantar resume melalui e-mel. Kemudian, apabila menghadiri temuduga, maka perekrut akan meminta fail fizikal.

 

Kemudian, bagaimanakah anda boleh menghantar surat permohonan kerja anda melalui e-mel oleh HRD? Jom ketahui jawapannya di sini.

 

Kaedah Memohon Jika Melalui Emel Adalah Baik

Penjimatan kos dan tenaga mungkin merupakan kelebihan utama sistem permohonan kerja e-mel. Namun, sudah tentu ada juga kelemahan yang mesti dijangka.

Ia sangat mudah, anda kadang-kadang mengabaikan untuk menghantar permohonan kerja yang baik. Ramai pencari kerja dihantar pulang jadi permohonan mereka ditolak oleh HRD.

Sebaliknya, HRD juga mempunyai piawaian tersendiri untuk menilai sejauh mana surat permohonan kerja dihantar.

Jadi,untuk memutuskan permohonan kerja yang dihantar melalui e-mel adalah sesuai dan boleh mendapat perhatian HRD, perhatikan perkara-perkara penting berikut.

 

1. E-mel Domisil Harus Profesional

Kaedah memohon kerja melalui e-mel yang perlu diberi perhatian terlebih dahulu ialah nama alamat e-mel. Cuba semak, sama ada alamat e-mel anda sudah kelihatan profesional?

Angka alamat e-mel profesional adalah seperti berikut.

Jika alamat e-mel masih mengandungi perkataan alay, sila buat e-mel baharu khusus untuk memohon pekerjaan.

Selain menjadikan profil kelihatan lebih profesional, satu lagi kelebihan mencipta alamat e-mel khas untuk memohon pekerjaan ialah pemberitahuan yang timbul tidak bercampur dengan pemberitahuan lain.

Domisil e-mel biasa boleh digunakan untuk log masuk di media sosial atau tempat pasaran. Kemudian, e-mel khusus pekerjaan boleh digunakan untuk permohonan kerja dan tujuan profesional yang lain.

Jadi, sekurang-kurangnya anda memerlukan dua alamat e-mel untuk memudahkan kehidupan seharian anda.

 

2. Sediakan fail jika dalam bentuk yang betul

Fail kerja adalah sokongan supaya permohonan kerja anda melepasi kelayakan pertama. Oleh itu, anda mesti menyediakan fail dengan betul mengikut peruntukan perekrut.

Apakah dokumen yang diperlukan untuk memohon pekerjaan?

* Curriculum vitae

* Sijil

* Transkrip mata

* Portfolio

* KAD PENGENALAN

* SKCK

* Foto tepat

 

Bagi memudahkan perekrut menyemak fail yang diperlukan, fail di atas hendaklah dibuat dalam bentuk yang sama iaitu pdf.

Anda perlu mengimbas dokumen yang tidak boleh ditukar kepada PDF, seperti diploma, kad ID dan SKCK. Selepas itu, perhatikan juga saiz setiap fail, pastikan ia tidak melebihi 2 MB.

 

Bagaimana jika anda tidak mempunyai Pengimbas?

Tidak perlu keliru, kini terdapat aplikasi telefon bimbit yang boleh diaplikasikan dengan mudah, praktikal, dan semestinya percuma iaitu CamScanner.

Jika fail yang dilampirkan adalah lebih daripada tiga dokumen, anda harus menggabungkan semua dokumen ini ke dalam satu fail pdf. Ini dilakukan supaya perekrut tidak mengganggu memuat turun semua fail anda.

Kemudian, nama fail juga perlu dibuat secara profesional, contohnya CV Ranti 2020, walaupun permohonan itu jika Ranti, atau fail permohonan jika Ranti.

Sebabnya, fail .zip atau .rar mesti diekstrak terlebih dahulu supaya boleh dibaca. Ini menjadikan perekrut diwajibkan bekerja dua kali untuk memproses permohonan anda. Tidak hairanlah, perekrut hanya mempunyai masa yang singkat untuk memilih fail pemohon.

 

3. Tulis Subjek E-mel Seperti Biasa Jika

Subjek e-mel tidak boleh dibiarkan kosong atau ditulis sembarangan. Sebelum membuka e-mel anda dengan lebih lanjut, subjek e-mel adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh perekrut.

Jadi, anda boleh katakan subjek e-mel adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh perekrut.

Kemudian, bagaimanakah sistem menulis subjek e-mel yang sesuai?

Rajah, perekrut akan menyediakan peruntukan berkenaan subjek e-mel yang perlu dihantar oleh pemohon. Anda hanya menyalin peruntukan perkara sedemikian.

Jika tiada keputusan daripada syarikat, anda boleh tiru borang standard iaitu Permohonan_Nama_Jawatan Kerja.

 

Subject: Permohonan Kerja_Ranti Alfiani_Copywriter

Subjek menjadi pengecam panduan untuk e-mel anda. Dengan menulis subjek yang betul, e-mel anda lebih berkemungkinan dibaca oleh perekrut.

 

4. Badan E-mel Boleh Kosong

Adakah anda salah seorang pemohon kerja yang memandang rendah fungsi badan e-mel?

Ini mungkin sebab mengapa permohonan kerja anda tidak pernah menjadi kenyataan. Badan e-mel yang dibenarkan kosong adalah sama dengan tidak menghormati perekrut.

Kemudian, apa yang mesti diisi dalam badan e-mel? Jawapannya ialah surat iringan atau surat permohonan kerja.

Perhatikan penghantaran permohonan kerja melalui e-mel, surat iringan tidak dilampirkan, tetapi hendaklah ditulis dalam badan e-mel.

E-mel bahasa yang formal dan berkesan. E-mel juga ejaan dan taip, pastikan tiada kesalahan penulisan.

 

5. Hantar E-mel apabila Jam Jika

E-mel memang boleh dihantar pada bila-bila masa. Namun begitu, perhatikan juga adab menghantar e-mel.

Selepas e-mel anda dibaca terus oleh perekrut, hantar pada waktu bekerja, iaitu Isnin – Jumaat, 08.00 – 17.00.

Selepas tidak tergesa-gesa semasa menghantar e-mel, anda boleh membuat draf lebih awal pada waktu malam. Selepas itu, keesokan harinya anda hanya menyemak semula e-mel anda dan kemudian menghantarnya.

 

Daripada waktu bekerja ini, masa yang paling berkesan untuk menghantar e-mel adalah pada waktu pagi pada jam 10.00 – 12.00 atau pada waktu petang pada jam 15.00 – 16.00.

Lima perkara di atas menjadi asas kepada sistem permohonan kerja e-mel yang berkesan. Selepas itu, anda boleh mendengar bagaimana sistem menulis surat lamaran dalam badan e-mel.

Isikan permohonan walaupun telah dihantar melalui e-mel

Selepas anda mendengar banyak surat permohonan kerja, anda mungkin masih keliru tentang cara menulis surat sebegitu dalam badan e-mel.

 

Adakah surat permohonan kerja melalui e-mel berbeza dalam tulisan tangan? Soalan di atas mungkin terlintas di fikiran anda.

 

Pada asasnya, tidak ada perbezaan yang ketara antara menulis permohonan kerja dalam badan e-mel, di atas kertas, atau dalam Microsoft Words.

Walaupun permohonan kerja yang baik sekurang-kurangnya dapat menjawab soalan berikut.

* Apakah alasan anda memohon pekerjaan sedemikian?

* Adakah kelayakan anda sesuai untuk pekerjaan itu?

* Apa yang anda tawarkan kepada syarikat?

 

Selepas memutuskan alamat destinasi e-mel yang betul dan menulis subjek e-mel, anda kini akan mula menulis surat lamaran atau surat permohonan kerja dalam badan e-mel.

 

Apakah yang perlu anda perhatikan semasa menulis surat permohonan kerja? Inilah jawapannya.

 

1. Tulis Ucapan Rasmi

Walaupun permohonan kerja yang dihantar melalui e-mel masih diklasifikasikan sebagai surat rasmi. Jadi, anda juga perlu menggunakan ucapan rasmi.

Pertama sekali, sebelum masuk ke ucapan, sebagai orang awam, anda perlu menulis tujuan surat itu. sepatutnya,

sayang. Encik Mulya Budianto

HRD PT Sumber Asih

Jalan Ahmad Yani, No 10, Jakarta

Selepas itu, anda boleh menggunakan sapaan baku dalam bahasa Indonesia iaitu “Dengan Hormat,”.

 

2. Jika Yang Pertama Perlu Diingati

Jika surat rasmi pertama mengandungi tentang sebab anda menulis surat tersebut.

Dalam surat permohonan kerja, perenggan ini secara amnya memberitahu tentang tempat anda mendapat maklumat tentang kekosongan tersebut.

Jika anda mendapatnya melalui akhbar atau media sosial, tuliskannya dengan jelas. Jika anda mendapatnya melalui rakan sekerja atau rakan, anda perlu menulisnya juga.

Kemudian, untuk membuat permohonan anda kelihatan, anda boleh memberikan pengenalan, seperti pengenalan ringkas tentang diri anda atau tanggapan anda terhadap syarikat.

 

dengan setia,

Memperkenalkan, saya Ranti Alfiani, penulis kandungan sejak 2015. Perenggan maklumat daripada…

Jika yang pertama adalah cukup maklumat ringkas tentang diri anda dan di mana anda mencari kerja kosong. Gunakannya, kita sampai ke komponen teras, iaitu promosi diri anda.

Kemahiran pemasaran anda diuji dalam komponen ini.

 

Ingat, anda tidak perlu menulis data peribadi anda dalam badan e-mel. Selain itu, data peribadi anda telah didedahkan sepenuhnya dalam CV.

Bagaimanakah sistem anda mempromosikan dirinya secara ringkas dan jelas?

Anda hanya perlu catatkan kemahiran anda yang sepadan dengan jawatan yang anda mohon.

Kemudian, jika anda mempunyai idea atau konsep terobosan yang berkaitan dengan kedudukan sedemikian, terangkan secara terperinci di sini. Ini boleh menjadi lebih banyak mata sendiri.

 

4. Tutup dengan Jika Akhir Selepas

Jika penghujungnya adalah tempat untuk mengucapkan terima kasih kepada perekrut kerana sudi membaca permohonan kerja anda.

Pada akhir perenggan, anda boleh cuba meyakinkan perekrut bahawa anda sesuai untuk menyertai syarikat itu.

E-mel bahasa persuasif untuk membimbing perekrut menyemak fail yang telah anda lampirkan.

 

5. Ucapan Penutup dan Makluman Tangan

Akhir kata, jangan lupa untuk menulis salam penutup anda.

Kemudian, manual dalam e-mel yang dirujuk di sini ialah kenalan anda. Anda boleh memasukkan nombor telefon atau URL profil LinkedIn jika anda mempunyainya.

Selepas menulis surat permohonan kerja. Gunakan, lampirkan dokumen yang diperlukan.

Ingat keputusan sebelum ini, ya! Fail kerja hendaklah disusun dalam format pdf.

 

Selepas membuat keputusan mengenai surat permohonan kerja yang sempurna dan fail yang dilampirkan, anda boleh menghantar permohonan anda.

Gunakan apa yang sudah ada dalam lampiran, anda tidak perlu mengulanginya dalam badan e-mel. Anda perlu tahu, perekrut mungkin hanya memerlukan kurang daripada 60 saat untuk memberi perhatian kepada permohonan anda.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk menulis surat lamaran kerja yang pendek, jelas, dan bermaklumat.

 

permohonan jika saya e-mel

Dengan memperhatikan hal-hal di atas, kita dapat membuat surat lamaran kerja sederhana berikut.

E-mel borang ini untuk mengisi komponen badan e-mel.

Klik imej untuk besarkan Subjek: Permohonan Kerja_Puji Astuti_Pakar Media Sosial

sayang. Puan Cantika Darmawan

HRD PT ABCD

Jalan Kusuma Bangsa, No 10, Jakarta

 

dengan setia,

Memperkenalkan, saya Puji Astuti.

 

Dari akaun IG @lokerku, saya dapati maklumat bahawa PT ABCD memerlukan Pakar Media Sosial. Penerangan tentang tugas dan tanggungjawab dalam jawatan sebegitu memang bersesuaian dengan pengalaman saya. Oleh itu, saya berbesar hati untuk menghantar resume kepada anda.

Dalam jawatan saya sebelum ini sebagai Pemasaran Media Sosial di syarikat itu, saya bertanggungjawab untuk mencipta agnda kandungan, termasuk aganda promosi. Kemudian, saya juga menggunakan alat untuk meningkatkan penglibatan pelanggan. Pada masa ini, terdapat peningkatan sebanyak 45% dalam tempoh satu tahun.

Jika diterima di PT ABCDEFG, saya berhasrat menggunakan kebolehan saya untuk memajukan syarikat dan meningkatkan jualan. Sebagai pertimbangan, saya melampirkan CV, diploma yang diimbas dan transkrip mata yang diimbas.

Kerja tu ikhlas menunggu balasan Puan Cantika. Atas perhatian tuan, saya merakamkan ucapan terima kasih.

 

dengan setia,

Puji Astuti Kemudian, jangan lupa komponen lampiran!

 

Sebelum mengklik hantar, anda mesti memutuskan bahawa semua dokumen yang diperlukan dilampirkan. Selaraskan sahaja dengan keperluan syarikat yang dipohon.

Bolehkah anda menghantar permohonan jika anda bekerja melalui e-mel? Pada asasnya, tidak ada peruntukan paten bahawa penghantaran surat permohonan kerja adalah wajib melalui e-mel pada PC atau notebook.

Menghantar aplikasi melalui PC dipilih secara meluas atas sebab kemudahan. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh menghantar permohonan melalui e-mel HP.

 

Dalam era yang lebih canggih ini, anda sebenarnya boleh menghantar permohonan kerja melalui e-mel HP. Lagipun, telefon pintar hari ini telah memudahkan perkara sedemikian.

Sebab lain ialah tidak semua orang mempunyai PC atau buku nota mereka sendiri. Jadi, tidak salah menghantar aplikasi e-mel melalui HP.

Kemudian, bagaimana untuk memohon kerja melalui e-mel HP?

Pertama sekali, anda mesti memutuskan bahawa dokumen atau fail kerja yang diperlukan ada pada HP. CV, imbasan diploma, imbasan transkrip mata, imbasan kad ID dan dokumen sokongan lain mesti ada dan telah ditukar dalam bentuk PDF.

 

Selagi dokumen yang diperlukan ada dan sedia untuk dihantar, anda juga boleh menghantar permohonan anda melalui e-mel HP.

Jangan lupa untuk mengisi badan e-mel dengan surat permohonan kerja seperti rajah di atas.

Perhatikan menghantar permohonan kerja melalui e-mel, anda tidak memerlukan borang permohonan kerja pdf. Lampiran e-mel hanya mengandungi dokumen sokongan atau fail kerja.

Ia Memohon untuk Syarikat Besar dan Kecil

Berada di syarikat besar mungkin menjadi impian ramai pencari kerja. Oleh itu, anda mesti berfikir bahawa memohon kerja di syarikat besar adalah sangat sukar.

 

Itu tidak jauh bezanya dengan memohon pekerjaan di syarikat besar dan kecil. Anda berdua boleh memohon melalui e-mel.

Apa yang membezakan keduanya? Memohon syarikat besar bermakna anda perlu bersaing dengan ribuan pemohon lain.

 

Apa yang anda perlu sediakan? Sudah tentu kemahiran dan kelayakan melebihi purata pemohon. Jika anda sudah mempunyai banyak pengalaman dalam jawatan yang dipohon, peluang untuk mara ke pusingan seterusnya adalah lebih besar.

 

E-mel adalah sebaliknya.

Jika anda percaya bahawa kelayakan anda sesuai untuk sebuah syarikat besar, maka serahkan permohonan anda dengan yakin. Buat surat permohonan kerja yang baik dan lampirkan dokumen sokongan yang meyakinkan.

Jika anda masih memerlukan pengalaman untuk merealisasikan impian anda untuk bekerja di syarikat besar, tidak salah untuk memohon syarikat kecil atau syarikat baru.

 

Jangan salah faham, sekarang sudah ramai yang berminat, malah lebih suka bekerja di syarikat permulaan berbanding syarikat korporat.

Sebabnya termasuk persekitaran kerja yang lebih selesa (ramai rakan sekerja masih muda dan tidak terikat dengan peraturan yang ketat) dan peluang yang lebih besar untuk pembangunan diri.

Tidak hairanlah, sama ada dalam syarikat besar atau kecil, semuanya ada sisi positif dan negatifnya. Dalam kes ini, terpulang kepada anda bagaimana untuk menjalaninya.

 

Adakah anda lebih suka bekerja di syarikat besar atau di permulaan? Apa pun pilihan, semuanya bermula dengan sistem penghantaran surat permohonan kerja profesional.

 

Tiga Sebab Utama Permohonan Jika Melalui Emel Ditolak

Kami telah membincangkan secara menyeluruh tentang sistem permohonan kerja melalui e-mel.

Daripada penjelasan di atas, sebenarnya tidaklah sesusah mana, bukan, membuat surat permohonan kerja profesional?

Sekurang-kurangnya, dengan memerhatikan adab menulis dan menghantar surat permohonan kerja, peluang permohonan kita untuk dibaca oleh perekrut adalah lebih tinggi.

Selepas itu, sudah tentu ada sebab mengapa permohonan melalui e-mel ditolak. Tiga sebab utama adalah seperti berikut.

 

1. Kelayakan Pemohon Penggunaan Biasa dengan Kaedah Syarikat

Sebab pertama permohonan kerja anda ditolak ialah kelayakan anda tidak sepadan dengan keperluan syarikat.

Inilah sebab paling klise yang bukan sahaja dialami oleh seorang dua orang. Melalui yang kita tahu bersama, apabila mencari kerja, kita bersaing dengan ramai orang.

Jumlah pencari kerja jauh lebih banyak daripada ketersediaan peluang pekerjaan. Jadi, jika anda ditolak kerana kelayakan anda tidak sepadan, jangan berkecil hati, OK? Terdapat banyak peluang lain.

 

Lain kali, pastikan anda memohon pekerjaan yang sepadan dengan minat dan kelayakan anda!

Jangan hantar lamaran kerja secara rawak aka asal usul net. Ingat, jika diterima, pada masa hadapan, kebanyakan kehidupan seharian anda akan dihabiskan di pejabat.

Anda tentu tidak mahu bekerja dalam bidang yang tidak sesuai dengan anda, bukan?

 

2. Profil dan Fail Jika Pemohon Menggunakan Convince

Sama seperti semasa menghantar fail melalui pos atau datang terus ke syarikat, anda akan diminta melampirkan fail kerja sokongan.

Fail kerja sedemikian akan dibuat untuk menilai sama ada anda sesuai atau tidak untuk menyertai syarikat. Oleh itu, pastikan anda melampirkan fail yang lengkap mengikut keperluan syarikat.

Malangnya, kebanyakan pemohon tidak mempedulikan perkara yang berkaitan dengan fail kerja.

Perhatikan penghantaran melalui e-mel, fail yang dilampirkan disusun dalam format pdf.

 

Diploma, transkrip mata, SKCK, dan fail sokongan lain hendaklah diimbas dengan kemas dan kemudian ditukar kepada bentuk pdf.

Kemudian, untuk memudahkan perekrut menyemak kelengkapan data, anda mesti membentuk fail dengan kemas. Gambaran keseluruhan disusun dalam satu fail pdf.

 

3. Gunakan Know Email dan Kaedah Memohon Jika Melalui Email

Terdapat juga peraturan untuk memohon pekerjaan melalui e-mel. Selepas ini ia tidak boleh dibuat secara bertulis. Walau bagaimanapun, ia lebih kepada persetujuan bersama yang harus difahami oleh semua pencari kerja.

Terdapat begitu banyak kes di mana kelayakan pemohon sebenarnya sepadan dengan keperluan syarikat. Namun, kerana tidak tahu adab menghantar permohonan melalui e-mel, pemohon tersebut gagal.

Anda tentu tidak mahu perkara seperti itu berlaku, bukan? Itulah pentingnya memahami adab dan sistem permohonan kerja e-mel yang berkesan.

Angka tersebut dalam fasa pencarian kerja iaitu lebih serius dan ikhlas dalam membuat surat permohonan kerja dan menghantarnya.

 

Elakkan kesilapan biasa yang sering dilakukan oleh pemohon kerja, seperti tidak menulis subjek e-mel yang betul, mengosongkan badan e-mel, dan menyalin dan menampal surat permohonan kerja.

Penjelasan ini diharapkan dapat memberi panduan kepada anda berkenaan sistem permohonan kerja melalui e-mel.

 

Memohon pekerjaan melalui e-mel sebenarnya memberikan banyak kemudahan untuk pemohon dan perekrut.

Namun, jangan biarkan kelebihan ini hilang hanya kerana anda tidak tahu cara memohon kerja melalui e-mel, okay?

E-mel memohon pekerjaan juga adalah satu kemestian.

Jadi, perkara-perkara penting yang mesti diambil kira adalah seperti berikut.

 

1. Hantar permohonan pada waktu bekerja

2. Subjek E-mel

3. Salam sejahtera

4. Jika pembuka

5. Perkenalkan Diri Anda

6. Jika Penutup

7. Maklumat Tangan

8. Dokumen Curriculum Vitae (CV), Diploma, Portfolio, KTP, SKCK, Gambar tepat.

Selepas memutuskan bahawa semuanya sesuai dan lengkap, sila hantar permohonan anda.

 

Saya berharap maklumat mengenai sistem permohonan kerja melalui e-mel ini berguna! Ikuti tutorial dengan baik untuk menerima kerja dengan serta-merta.surat lamaran kerja indomaret