Kehidupan Sosial Budaya Suku Dani Lengkap!

Dani merupakan tidak benar satu berasal dari sekian segudang suku bangsa yang tersedia atau tinggal atau mendiami wilayah Pegunungan Sedang, Papuae, Indonesian dan berada mendiami semua Kabupaten diwilayah Jayawijaya dan lebih daripada satu kabupaten Puncake Jayane.

Citra Total Suku Dani

Suku Dani merupakan suku yang mendiami kawasan di Lembah Baliem yang udah terkenal semenjak ratusan year sebagai petani yang mahir dan sudah kenakan alat/alat yang terhadap asalnya ditemui diketahui biasa bersama teknologi memakai kapak batu, pisau yang diperbuat daripada tulang haiwan, buluh dan buluh.juga lembing dibuat kenakan kayu korek yang diketahui terlampau kuat dan berat. Orang Dani kenakan berlimpah ”Koteka” (Tutup aurat lelaki) yang diperbuat daripada kunden/labu kuning dan wanita menggunakan sandang wah yang diperbuat daripada rumput/serabut dan tinggal di “Honai-Honai” (Pondok beratap jerami/jerami) . Upacara-Upacara besar dan kerelijian, peperangan suku tengah dilakukan (Meskipun bukan sebesar sebelumnya).

 

Puak Dani Ditemui

Suku Dani Papua mula dikenali di Lembah Baliem dianggarkan ratusan th dahulu. Tak terhitung penerokaan di dataran tinggi pedalaman Papua dilaksanakan. Keliru satu yang pertama ialah Ekspedisi Lorentz di (Belanda), namun mereka bukan beroperasi di Lembah Baliem.

 

Sesudah itu penyiasat berasal dari Amerika Syarikat bernama Richard Archold, pakar pasukannya adalah orang pertama yang sebabkan interaksi bersama dengan orang orisinil yang bukan dulu berhubung bersama negara lain sebelum ini. Hal ini berlaku terhadap year 1935. Sesudah itu diketahui pula orang Dani merupakan petani yang mahir memakai kapak batu, alat pengikis, pisau daripada tulang binatang, tombak buluh atau kayu dan kayu penggali. Efek Eropah dibawa kepada mubaligh yang membina pusat Misi Protestan di Hetegima kira-kira th 1955. Sesudah itu, selepas Belanda mengasaskan kota Wamena, reliji Katolik mula tiba.

 

bahasa Dani

Bahasa Dani terdiri daripada 3 rumpun subbahasa iaitu:

 

* Keluarga kecil Wano di Bokondini

* Sub-Keluarga Dani Sedang yang terdiri daripada loghat Dani Barat dan loghat lembah Akbar Dugawa.

* Sub family Ngalik &Amp; ndash

 

Bahasa Dani tergolong didalam keluarga bahasa Melanesia dan bahasa Papua Sedang (Secara umumnya).

 

Lokasi

Lokasi geografi

Secara geografi, Kabupaten Jayawijaya terletak antara 30.20 sampai 50.20′ lintang selatan dan 1370.19′ sampai 141 bujur timur. Batas wilayah Kabupaten Jayawijaya adalah sebagai berikut: di sebelah utara bersama dengan Kabupaten Jayapura dan Kabupaten Yapen Waropen, barat bersama Kabupaten Paniai, selatan bersama Kabupaten Merauke dan timur bersama perbatasan negara Papua New Guinea.

 

Topografi Kabupaten Jayawijaya terdiri berasal dari pegunungan tinggi dan lembah yang luas. Antara puncak gunung yang sebahagiannya sentiasa dilitupi salji, contohnya Puncak Trikora (4750 m), Puncak Yamin (4595 m), dan Puncak Mandala (4760 m). Tanah terhadap umumnya terdiri daripada batu kapur/batu kapur dan granit yang terdapat di kawasan pergunungan manakala di sekeliling lembah pula terdapat campuran mendapan kelodak, tanah liat dan tanah liat.

 

klimatologi

Suku Dani menempati kawasan yang beriklim tropika basah kerana dipengaruhi oleh lokasi ketinggian di atas wajah bahari, suhu udara berbeza-beza antara darjah Celsius, suhu purata 17.50 darjah Celsius bersama dengan 152.42 hari hujan setahun, termin kelembapan adalah melebihi 80Persen, angin bertiup sepanjang th bersama dengan kelajuan purata tertinggi 14 knot dan terendah 2.5 knot.

 

Amanah

Asas kepercayaan kaum Dani ialah menghormati roh nenek moyang mereka dan juga mengadakan upacara berpaksikan kenduri babi. Konsep kepercayaan yang paling signifikan ialah Atou iaitu kuasa ghaib nenek moyang yang diturunkan secara patrilineal (Diturunkan kepada anak lelaki). Kuasa kudus ini antara lain:

 

* kuasa mempertahankan taman

* kuasa untuk menyembuhkan penyakit dan menentang tetulang

* Kuasa menyuburkan tanah Untuk menghormati nenek moyang mereka, Dani mencipta simbol nenek moyang yang dipanggil Kaneka. Tak sekedar tersebut, syarat Kaneka Hagasir adalah upacara kerelijian untuk kesejahteraan keluarga masyarakat dan untuk memulakan dan menamatkan peperangan.

 

Platform persaudaraan

Orang Dani bukan mengetahui konsep keluarga nuklear, di mana bapa, ibu dan anak tinggal di dalam satu tempat tinggal. Mereka adalah rakyat komunal. Oleh tersebut, jikalau tempat tinggal dilihat sebagai unit fizikal yang menampung aktiviti peribadi penghuninya, di dalam populasi Dani unit tempat tinggal adalah sili.

 

Masyarakat Dani memiliki tiga platform kekerabatan, iaitu kelompok kekerabatan, setengah populasi, dan kelompok wilayah.

 

* Kumpulan persaudaraan terkecil didalam suku Dani ialah keluarga yang luas. Keluarga medan ini terdiri daripada tiga atau dua keluarga nuklear dengan-serupa mendiami kompleks perumahan yang dikelilingi oleh pagar (Lima).

* Separuh rakyat. Struktur populasi Dani adalah gabungan lebih dari satu ukul (Puak kecil) yang dipanggil ukul oak (Puak besar).

* Kelompok wilayah. Unit wilayah terkecil di dalam populasi kumpulan etnik Dani ialah kompleks perumahan (Uma) yang didiami untuk kumpulan besar keluarga patrilineal (Diturunkan kepada anak lelaki).

 

Perkahwinan

Perkahwinan Dani adalah poligami, terhitung poligini. Keluarga dalaman ini tinggal didalam satu – unit kediaman yang dipanggil silimo. Suatu kampung Dani terdiri daripada 3 &Amp; ndash; 4 slimo didiami 8 &Amp; ndash; 10 keluarga. Menurut mitologi Dani, ia berasal berasal dari anak-anak suami isteri yang mendiami suatu tasik di lebih kurang kampung Maina di Lembah Baliem Selatan. Mereka punyai anak bernama Woita dan Waro. Orang Dani dilarang mengawini kerabat suku Moety, maka perkawinan itu berdasarkan prinsip Moety exogamy (Perkawinan Moety/Bersama orang di luar Moety).

 

Seni

Kesenian rakyat Dani sanggup diamati berasal dari cara membangun daerah tinggal, sebagaimana dijelaskan di atas di dalam satu silimo terdapat sebagian bangunan, layaknya: Honai, Ebeai, dan Wamai.

 

Tak hanya membina tempat tinggal, orang Dani miliki seni dan kraf khas, beg anyaman untuk epilog kepala dan kapak. Orang Dani juga punya pelbagai alat yang diperbuat daripada batu bata, antara lain: Moliage, Valuk, Sege, Wim, Kurok, dan Arrow Sege.

 

Pendidikan

Layaknya suku pedalaman Papua layaknya suku Dani, umumnya termin pendidikan (Resmi) rendah dan kesedaran untuk menimba pengetahuan juga tidak cukup. Tapi, semenjak zaman reformasi lebih dari satu belas th lalu, ramai suku Dani sudah studi di luar kawasan mereka. Keliru satunya ialah Meri Tabuni.

 

Politik dan Rakyat Bersederhana

Masyarakat Dani sentiasa hidup berdampingan dan saling menopang antara satu serupa lain, kehidupan rakyat Dani miliki karakteristik-karakteristik berikut:

 

* Masyarakat Dani punyai kerjasama yang terus dan sentiasa bekerjasama

* Tiap-tiap rancangan untuk membina tempat tinggal sentiasa didahului bersama musyawarah yang diketuai oleh pentadbir undang-undang budaya atau ketua kaum

* Organisasi rakyat di dalam suku Dani ditentukan mengikut interaksi kekeluargaan dan anak-anak dan juga mengikut unit wilayah.

 

Suku Dani diketuai oleh ketua kaum yang besar, dipanggil Ap Kain yang mengetuai perkampungan tradisi Watlangka, tidak cuman tersebut terdapat juga 3 ketua kaum yang jawatannya di bawah Ap Kain dan memegang bahagian &Amp; ndash sendiri; sendiri, mereka ialah : Ap. Menteri, Ap. Horeg, dan Ap Ubaik Silimo yang didiami oleh masyarakat biasa diketuai oleh Ap. Waregma. Di dalam populasi Dani bukan tersedia platform kepimpinan, jika istilah lelaki yang bermaksud kuat, berketrampilan dan terhormat.

 

Di peringkat uma, ketuanya telah tua, namun masih bisa menguruskan hal ehwalnya di dalam satu tempat tinggal atau kampung. Urusan ini terhitung mempertahankan kebun dan Bahi dan juga meleraikan pertengkaran.

 

Ketua komplotan diberi kuasa untuk memberi isyarat bermulanya peperangan atau pihak lain. Pertempuran diketuai untuk kemenangan metek. Ketua-Ketua konfederasi lazimnya digunakan untuk menang metek, meskipun tidak syarat mutlak, syarat untuk jadi ketua rakyat Dani ialah: petani, peramah dan pemurah, ahli memburu, punya daya dan keberanian fizikal, ahli diplomasi, dan ahli perang.

 

Ekonomi

Platform ekonomi

Platform ekonomi nenek moyang Dani tiba di Irian hasil daripada laluan migrasi manusia yang benar-benar antik berasal dari tanah besar Asia ke kepulauan Pasifik barat Irian Jaya.

 

Berkemungkinan ketika tersebut rakyat mereka adalah pra-agraria, iaitu mereka baru mula menanam flora yang terlalu terhad. Penemuan dan interaksi budaya yang berterusan mengakibatkan corak penanaman yang terlampau enteng ini berkembang jadi platform perladangan ubi keledek, layaknya hari ini.

 

Rezeki

Mata pencarian teras rakyat Dani ialah bercucuk tanam dan menternak babi. Ubi manis adalah homogen tumbuhan yang diutamakan untuk penanaman, bermakna mata pencarian umumnya adalah berkebun. Flora mereka yang lain ialah pisang, tebu, dan tembakau.

 

Terdapat tiga tipe taman milik suku Dani iaitu:

 

* Kebun di kawasan rendah dan rata yang diusahakan secara kekal

* Taman di lereng pergunungan

* Taman antara dua uma

 

Kebun-Kebun tersebut biasanya dihuni oleh sekumpulan atau kumpulan sanak saudara. Batasan hak ulayat tiap tiap kerabat ini ialah sungai, gunung, atau lurah. Di dalam mengusahakan kebun, orang Dani memakai alatan enteng layaknya batang kayu berupa linggis dan kapak batu.

 

Tak hanya berkebun, rezeki Dani ialah menternak babi. Babi dipelihara di dalam sangkar yang dipanggil wamai (Wam = babi; ai = tempat tinggal). Kandang babi tersebut berbentuk bangunan segi empat tepat yang bentuknya hampir serupa bersama hunu. Padang didalam sangkar ini terdiri daripada petak yang punya ketinggian kira-kira 1.25 m dan ditutup bersama dengan selat papan. Bahagian atas sangkar berguna sebagai area penyimpanan kayu barah dan alatan berkebun.

 

Bagi kesukuan Dani, babi bermanfaat untuk:

 

1. makan daging

2. Darahnya digunakan di dalam upacara sihir

3. Tulang dan ekor untuk doh

4. Tulang rusuk digunakan untuk pisau pengupas kentang

5. sebagai alat tukar ganti/barter

6. mewujudkan keamanan apabila berlaku perselisihan