Ikan Corydoras

Daftarikan.com – Pasti anda sudah tahu ikan kecil ini, ikan kecil dan pemalu ini diberi nama Corydoras, ramai yang memanggil ikan ini sebagai ikan keli hiasan, kerana ia mempunyai misai seperti ikan keli.

 

Ikan hiasan kecil ini mempunyai banyak nama, antaranya cukup popular iaitu ikan keli Cory, Ikan Cory, Kucing Cory, malah ada yang memanggilnya ikan keli berperisai.

 

Ikan ini menjadi antara kegemaran pencinta ikan hiasan terutama yang sudah biasa bermain aquascape kerana saiznya yang kecil dan kecil yang boleh menambahkan lagi keindahan di dalamnya.

 

Mengenali Corydoras

Nama Corydoras berasal dari Yunani yang bermaksud: Cory (topi keledar) dan Doras (Kulit) jika diterjemahkan ke dalam bahasa Indonesia, ia boleh diertikan sebagai baju besi ikan.

 

Ikan Hiasan ini adalah genus terbesar ikan neo-tropika, dengan lebih daripada 142 spesies ikan neo-tropika yang lain.

 

Habitat ikan Corydoras adalah di sungai-sungai kecil atau paya, di mana ia biasanya tinggal di tebing sungai yang cetek dan sangat bersih, umumnya terdapat di antara tumbuh-tumbuhan yang subur di tebing sungai.

 

Ikan ini biasanya hidup dalam pelbagai jenis air, tetapi ikan ini lebih suka air yang lembut, neutral dan sedikit berasid atau beralkali.

 

Di habitat semula jadi ikan ini biasanya memakan serangga yang hidup di bawah air, larva serangga dan pelbagai jenis cacing.

 

Walaupun ikan ini bukanlah ikan hiasan pemangsa, tetapi ikan ini akan memakan ikan bankai yang telah mati, cara memakannya juga agak unik kerana kedudukan mulut di bawah ikan ini akan menghisapnya untuk dapat memakannya.

 

Ciri-ciri Ikan Corydoras

 

Perwatakan semula jadi ikan ini tenang dan pergerakannya juga sangat jarang dan lebih kerap senyap (tetapi tidak bertakung).

 

Ikan ini adalah penduduk bawah air, yang akan menghabiskan lebih banyak masa di bahagian bawah akuarium dan hanya sekali-sekala ke permukaan dan itupun sangat jarang.

 

Namun, walaupun ikan ini cenderung tenang, ikan ini mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi menyebabkan ikan ini aktif bergerak ke sana ke mari menggosok pasir untuk mencari makanan yang mungkin di setiap sisi akuarium.

 

Untuk saiz badan, ikan ini hanya mampu membesar sehingga 2.5 hingga 6 cm.

 

Mengapa Anda Perlu Memelihara Ikan Corydoras?

 

Ternyata selain ikan ini mempunyai bentuk badan yang unik dan cantik, ternyata ikan ini juga mempunyai khasiat yang cukup baik untuk akuarium anda.

 

Tetapi lebih kepada ciri-ciri ikan ini yang suka berenang di dasar akuarium dan memakan hampir semua yang ada di dasar akuarium.

 

Ciri-ciri ikan corydoras mampu menjaga kebersihan akuarium dan mengelakkan pengumpulan sisa makanan di bahagian bawah akuarium.

 

Sifatnya seperti ikan sapu, yang suka melakukan perkara yang sama di bahagian bawah akuarium, kerana itulah ramai yang menggabungkan ikan ini dengan jenis ikan hiasan yang lain, supaya dapat membantu menjaga kebersihan akuarium.

 

Selain ikan Corydoras dan ikan sapu, terdapat juga jenis ikan yang boleh membersihkan akuarium, ingin tahu? Jom semak artikel: Senarai Ikan Cuci Akuarium.

 

Usia Ikan Corydoras

Ikan ini mempunyai umur yang agak panjang iaitu boleh bertahan sehingga kira-kira 5 tahun, malah lebih lama.

 

Tetapi ini sudah tentu perlu disertakan dengan penjagaan ikan yang baik dan ekosistem yang mesti sentiasa dipelihara.

 

Kerana ikan ini juga boleh stress jika merasakan persekitaran yang didiaminya tidak sesuai dan boleh mengakibatkan kematian.

 

Source : Daftarikan.com